Konserwowa papryka z octem jabłkowym i bez cukru

Udostępnień 0

Przepis na: Konserwowa papryka z octem jabłkowym i bez cukru

konserwowa papryka z octem jabłkowym i bez cukru

Regał na przetwory w mini kawalerce? Why not!

Czas przygotowania: zależy od wielkości garnka do pasteryzacji, ok. 1,5 godziny
Ilość porcji: duuuużo
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: garnek każdy ma

Co tu dużo pisać. Smak dzieciństwa kojarzący się z urodzinami babci. Warto o tej porze roku zrobić samemu, kiedy papryki są najtańsze a przecież nic tak dobrze nie smakuje jak domowej roboty zaprawy. I to w środku mroźnej zimy! Nie sądzisz?

Przepis na: Konserwowa papryka z octem jabłkowym i bez cukru

Potrzebujesz:

  • 8 dużych papryk,
  • 8 szklanek wody,
  • 2 szklanki octu jabłkowego,
  • 6 płaskich łyżeczek soli,
  • 6 x 6 kulek ziela angielskiego,
  • 6 x 3 liści laurowych,
  • 6 x 0,5 łyżeczki gorczycy,
  • 6 litrowych słoików.

Przygotowanie:

Umyj i wyparz słoiki i zakrętki.

Pokrój papryki na 5 części (spód plus 4 ścianki), w między czasie w osobnym garnku doprowadź do wrzenia wodę, ocet jabłkowy i sól. Wrzuć do każdego ze słoików po 6 kulek ziela angielskiego, 3 liście laurowe i pół łyżeczki gorczycy. Następnie upchaj w nich ciasno paprykę. Całość zalej wrzącą wodą z octem zostawiając niewiele wolnego miejsca.

Czas na pasteryzację. W kolejnym wielkim garnku podgrzej wodę tak by sięgała mniej więcej do trzech czwartych wysokości słoików. Ważne by temperatura wody miała podobną temperaturę co słoiki by uniknąć ich popękania. Zagotuj wodę ze słoikami i trzymaj na małym ogniu przez około 15 minut.

Ważnym jest by garnek wyłożyć ręcznikiem by słoiki bezpośrednio nie stykały się z gorącym dnem. Najlepiej również by nie dotykały siebie wzajemnie.

Sposób podania: smakuje do wszystkiego co się je na wytrawnie. Moim skromnym zdaniem łasucha.


Szacowane wartości odżywcze kawałka konserwowej papryki z octem jabłkowym i bez cukru:

kaloryka: tyle co nic
białko: tyle co nic
węglowodany: tyle co nic
w tym błonnik: tyle co nic
tłuszcze: tyle co nic


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close