Sos z pieczonej papryki i orzeszków ziemnych

Udostępnień 1

Przepis na: Sos z pieczonej papryki i orzeszków ziemnych

Sos z pieczonej papryki i orzeszków ziemnych

Zdjęcie trochę klapa, ale nie apetyt wziął górę i nie było czasu na więcej fotek : (

Czas przygotowania:  30 – 40 minut
Ilość porcji: 3
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: blender, piekarnik, opcjonalnie: młynek

Pieczenie wydobywa z żywności niesamowity aromat. Wystarczy pomyśleć o pieczonych ziemniakach, jabłkach z rodzynkami czy dyni i już ślinianki nie ogarniają i ślinka leci jak szalona. Dodajmy do tego uzależniające orzeszki ziemne i można się rozpływać. Taki właśnie jest ten sos!

Swoją drogą, jedząc ten sos w wersji jak na zdjęciu, Ewka zadeklarowała się, że mogłaby przejść na dietę składającą się wyłącznie z moich chlebków i sosu z pieczonej papryki. 😀

Przepis na: Sos z pieczonej papryki i orzeszków ziemnych

Potrzebujesz:

  • 3 małe papryki,
  • 5 mniejszych ząbków czosnku,
  • 70 gramów orzeszków ziemnych (5 łyżek orzechów lub 3,5 łyżek masła orzechowego),
  • 5 suszonych pomidorów w zalewie,
  • 5 łyżek oleju po suszonych pomidorach,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Usuń gniazda nasienne papryk i pokrój je w większą kostkę a czosnek obierz ze skórki. Następnie ułóż je na  wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz w 180°C przez około 20 – 30 minut, aż do zarumienienia. Wrzuć całość do naczynia, w którym będziesz blendować. Dodaj zmielone w młynku orzeszki ziemne lub masło orzechowe, olej po suszonych pomidorach i posiekane suszone pomidory. Zblenduj wszystko na gładką masę. Dopraw chilli, papryką słodką i solą. Wymieszaj i smacznego!

Sposób podania: najlepiej smakuje na ciepło. Jeśli będziesz szczęściarzem, któremu coś zostanie na następny posiłek, możesz podgrzać sos w garnku. Na zdjęciu sos zużyłem do ugotowanej mieszanki ryżu, kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy (takie mieszanie wprowadza nową jakość i smak w sypkich produktach, spróbuj!). Jeśli chcesz z sosu zrobić pastę – dodaj więcej mielonych orzeszków ziemnych lub masła orzechowego i zagęść do pożądanej konsystencji.


Szacowane wartości odżywcze porcji sosu z pieczonej papryki i orzeszków ziemnych:

kaloryka: 355 kcal
białko: 7,8 g
węglowodany: 16,3 g
w tym błonnik: 5,1 g
tłuszcze: 30,7 g
niacyna (witamina B3): 31%
mangan: 30%
miedź: 23%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close