Przepis na: Rozgrzewający korzenny sos z passaty, buraka i jabłka
Kolorowe jak liście za oknem 😀
Czas przygotowania: 20 – 25 minut
Ilość porcji: 3
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: tarka, blender
Kiedy chcesz zrobić przepis na szybki obiad ale wlewasz całą butelkę passaty zamiast połowy i potrawa traci jakoś smak i trzeba kombinować dalej… czasem wychodzi coś o wiele lepszego niż mogłeś zakładać! Potrawy z przypadku są chyba najsmaczniejszymi i najbardziej zadowalającymi jakie mogą tylko powstać, nie uważasz?
Koniec końców – dobrze się złożyło, bo sezon na dynię i korzenne przyprawy akurat się rozpoczął, więc jakoś udało mi się wpasować w jesienne klimaty! A po porannym morsowaniu warto wyrównać bilans cieplny (inż. motzno) i zjeść coś porządnie rozgrzewającego, mimo iż pogoda nad jeziorem „dopisała”.
Przepis na: Rozgrzewający korzenny sos z passaty, buraka i jabłka
Potrzebujesz:
- butelka passaty pomidorowej (0,7 litra),
- duży burak (400 g),
- 1 małe jabłko,
- 1 duża cebula,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 6 goździków,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta chilli,
- szczypta kurkumy,
- 1,5 łyżeczki soli (to u każdego inaczej wypada 🙂 ),
- 2 łyżki ulubionego oleju do smażenia,
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (wybierz swój ulubiony jeśli nie masz akurat kokosowego, który uwielbiam za swój aromat).
Przygotowanie:
Rozgrzej w dużym garnku olej do smażenia. W między czasie posiekaj cebulę i wrzuć ją na gorący olej. Następnie zetrzyj na grubych oczkach (lub na małych by oszczędzić sobie kłopotu z blendowaniem) obrane burak oraz jabłko i zmiażdż/posiekaj/zetrzyj czosnek. Dorzuć do cebuli i zakryj na kilka minut, redukując ogień. Gdy burak nieco zmięknie dorzuć pozostałe składniki, tj.: passatę (polecam wypłukać pozostałość niewielką ilością wody!), olej kokosowy oraz przyprawy. Daj całości 5 minut pod przykryciem i przejdź do ostatniego brudzącego kroku. Zblenduj wszystko (najlepiej w zlewie) by ograniczyć powstały bałagan.
Sposób podania: z pieczywem, kaszą, soczewicą. Zostawiam Ci wybór!
Szacowane wartości odżywcze porcji rozgrzewającego korzennego sosu z passaty, buraka i jabłka:
kaloryka: 327 kcal
białko: 6,6 g
węglowodany: 34,2 g
w tym błonnik: 6,0 g
tłuszcze: 19,7 g
kwas foliowy: 23%
A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!