Rozgrzewający korzenny sos z passaty, buraka i jabłka

Udostępnień 0

Przepis na: Rozgrzewający korzenny sos z passaty, buraka i jabłka

Rozgrzewający korzenny sos z passaty, buraka i jabłka

Kolorowe jak liście za oknem 😀

Czas przygotowania:  20 – 25 minut
Ilość porcji: 3
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: tarka, blender

Kiedy chcesz zrobić przepis na szybki obiad ale wlewasz całą butelkę passaty zamiast połowy i potrawa traci jakoś smak i trzeba kombinować dalej… czasem wychodzi coś o wiele lepszego niż mogłeś zakładać! Potrawy z przypadku są chyba najsmaczniejszymi i najbardziej zadowalającymi jakie mogą tylko powstać, nie uważasz?

Koniec końców – dobrze się złożyło, bo sezon na dynię i korzenne przyprawy akurat się rozpoczął, więc jakoś udało mi się wpasować w jesienne klimaty! A po porannym morsowaniu warto wyrównać bilans cieplny (inż. motzno) i zjeść coś porządnie rozgrzewającego, mimo iż pogoda nad jeziorem „dopisała”.

Przepis na: Rozgrzewający korzenny sos z passaty, buraka i jabłka

Potrzebujesz:

  • butelka passaty pomidorowej (0,7 litra),
  • duży burak (400 g),
  • 1 małe jabłko,
  • 1 duża cebula,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 6 goździków,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta chilli,
  • szczypta kurkumy,
  • 1,5 łyżeczki soli (to u każdego inaczej wypada 🙂 ),
  • 2 łyżki ulubionego oleju do smażenia,
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (wybierz swój ulubiony jeśli nie masz akurat kokosowego, który uwielbiam za swój aromat).

Przygotowanie:

Rozgrzej w dużym garnku olej do smażenia. W między czasie posiekaj cebulę i wrzuć ją na gorący olej. Następnie zetrzyj na grubych oczkach (lub na małych by oszczędzić sobie kłopotu z blendowaniem) obrane burak oraz jabłko i zmiażdż/posiekaj/zetrzyj czosnek. Dorzuć do cebuli i zakryj na kilka minut, redukując ogień. Gdy burak nieco zmięknie dorzuć pozostałe składniki, tj.: passatę (polecam wypłukać pozostałość niewielką ilością wody!), olej kokosowy oraz przyprawy. Daj całości 5 minut pod przykryciem i przejdź do ostatniego brudzącego kroku. Zblenduj wszystko (najlepiej w zlewie) by ograniczyć powstały bałagan.

Sposób podania: z pieczywem, kaszą, soczewicą. Zostawiam Ci wybór!


Szacowane wartości odżywcze porcji rozgrzewającego korzennego sosu z passaty, buraka i jabłka:

kaloryka: 327 kcal
białko: 6,6 g
węglowodany: 34,2 g
w tym błonnik: 6,0 g
tłuszcze: 19,7 g
kwas foliowy: 23%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close