Przepis na: Ostra musztarda z octem jabłkowym
Oto musztarda, która nie może doczekać się zjedzenia
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: sporo!
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: młynek do kawy, ewentualnie moździerz lub blender
Jeszcze kilka lat temu nie lubiłem musztardy. <przerażony emotek> Na szczęście ludzie się zmieniają, albo to kubki smakowe stają się coraz to mniej wybredne z każdą zmarszczką?
Dzisiaj o ile tylko jest gotowa w lodówce dodaję ją do wielu potraw, a czasem nawet jako dodatek do surówki i kaszy. Swoją drogą, musztarda to prawdopodobnie jeden z najlepszych dodatków do potraw pod względem zdrowotnym! Ale o tym innym razem na blogu.
Przepis na: Ostra musztarda z octem jabłkowym
Potrzebujesz:
- 12 łyżek gorczycy (ja użyłem żółtej i czarnej pół na pół),
- 4 łyżki octu jabłkowego,
- 12 łyżek wody,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- słoik niewiele większy od tego po koncentracie pomidorowym.
Przygotowanie:
Ziarna gorczycy zmiel na drobny proszek w młynku do kawy. Połącz je z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj a najlepiej zblenduj jeszcze całość blenderem by konsystencja była bardziej kremowa. Schowaj do lodówki – musztarda z każdym dniem będzie coraz lepsza.
Im więcej użyjesz czarnej gorczycy tym ostrzejsza będzie musztarda. Przy proporcjach jakich użyłem płakałem podczas mieszania składników, a sama musztarda daje ostro popalić… ale to dobrze, tak ma być!
Jeśli nie masz młynka do kawy, namocz przez godzinę ziarna w wodzie po czym zblenduj blenderem. Może się okazać, że trzeba będzie podwoić w takim przypadku składniki by blender miał w czym pracować.
Sposób podania: do klopsów i pasztetów, do kaszy, do sałatki rozcieńczona oliwą czy wodą jako dressing. Do czego tylko masz ochotę!
Szacowane wartości odżywcze porcji ostrej musztardy z octem jabłkowym:
kaloryka: tyle co nic
białko: tyle co nic
węglowodany: tyle co nic
w tym błonnik: tyle co nic
tłuszcze: tyle co nic
A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!
Hits: 24
Komentarz do “Ostra musztarda z octem jabłkowym”