Ostra musztarda z octem jabłkowym

Udostępnień 0

Przepis na: Ostra musztarda z octem jabłkowym

ostra musztarda z octem jabłkowym

Oto musztarda, która nie może doczekać się zjedzenia

Czas przygotowania:  20 minut
Ilość porcji: sporo!
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: młynek do kawy, ewentualnie moździerz lub blender

Jeszcze kilka lat temu nie lubiłem musztardy. <przerażony emotek> Na szczęście ludzie się zmieniają, albo to kubki smakowe stają się coraz to mniej wybredne z każdą zmarszczką?

Dzisiaj o ile tylko jest gotowa w lodówce dodaję ją do wielu potraw, a czasem nawet jako dodatek do surówki i kaszy. Swoją drogą, musztarda to prawdopodobnie jeden z najlepszych dodatków do potraw pod względem zdrowotnym! Ale o tym innym razem na blogu.

Przepis na: Ostra musztarda z octem jabłkowym

Potrzebujesz:

  • 12 łyżek gorczycy (ja użyłem żółtej i czarnej pół na pół),
  • 4 łyżki octu jabłkowego,
  • 12 łyżek wody,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • słoik niewiele większy od tego po koncentracie pomidorowym.

Przygotowanie:

Ziarna gorczycy zmiel na drobny proszek w młynku do kawy. Połącz je z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj a najlepiej zblenduj jeszcze całość blenderem by konsystencja była bardziej kremowa. Schowaj do lodówki – musztarda z każdym dniem będzie coraz lepsza.

Im więcej użyjesz czarnej gorczycy tym ostrzejsza będzie musztarda. Przy proporcjach jakich użyłem płakałem podczas mieszania składników, a sama musztarda daje ostro popalić… ale to dobrze, tak ma być!

Jeśli nie masz młynka do kawy, namocz przez godzinę ziarna w wodzie po czym zblenduj blenderem. Może się okazać, że trzeba będzie podwoić w takim przypadku składniki by blender miał w czym pracować.

Sposób podania: do klopsów i pasztetów, do kaszy, do sałatki rozcieńczona oliwą czy wodą jako dressing. Do czego tylko masz ochotę!


Szacowane wartości odżywcze porcji ostrej musztardy z octem jabłkowym:

kaloryka: tyle co nic
białko: tyle co nic
węglowodany: tyle co nic
w tym błonnik: tyle co nic
tłuszcze: tyle co nic


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Ostra musztarda z octem jabłkowym”

Close