Marmolada z kaki i chia

Udostępnień 0

Przepis na: Marmolada z kaki i chia

Marmolada z kaki i chia

Była dynia, czas na kolejną jesienną miłość – kaki szaronkę <3

Czas przygotowania:  10 minut
Ilość porcji: sporo 😉
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: blender

Miałem nazwać dżemem czy konfiturą, bo o dziwo, przynajmniej mi, lepiej kojarzy się taka nazwa. Zawsze myślałem, że marmolada to najgorsza ze wszystkich papek owocowych. A tutaj okazuje sę, że jedynie produkty nazwane na etykiecie marmolada lub powidła nie powinny zawierać dodatku cukru. No więc mamy: marmoladę z kaki i chia. Przepis błyskawica.

Dla mnie przepis marzenie. Dwa składniki. Pyszność nad pyszności. I nie muszę głowić się, czy komuś wyjdzie tak samo dobre, bo „nasze krajowe” kaki mają tą samą wielkość i każdemu bez względu na umiejętności kulinarne powinno wyjść takie samo!

Zrobiłem większą porcję i część marmolady zmieszałem z sokiem z cytryny i/lub witaminą C, krótko zapasteryzowałem i zobaczymy czy taka zaprawa ma prawo bytu! Mniam, kaki latem? Spełnienie marzeń mojego podniebienia, haha!

Przepis na: Marmolada z kaki i chia

Potrzebujesz:

  • 2 kaki,
  • 4 łyżki chia,
  • słoik,
  • ewentualnie: szczypta witaminy C lub łyżka soku z cytryny by przedłużyć trwałość.

Przygotowanie:

Wybierz mocno dojrzałe kaki, czyli takie które mają ciemnopomarańczową skórkę. To one są najsłodsze i nie potrzebują więcej słodzidła!

Umyj dokładnie kaki, obierz cienko i pokrój w kostkę. Zblenduj na jednorodną papkę i dodaj chia. Na początku cała masa będzie dość rzadka, ale nie martw się tym. Przełóż ją do dokładnie wymytego słoika i przechowuj w lodówce. Już po kilkunastu minutach chia napęcznieje i dzięki temu całość zgęstnieje. Warto kilkukrotnie przemieszać podczas pęcznienia nasionek, by je równomiernie rozprowadzić.

Sposób podania: na kanapkę, do rozgrzewającej owsianki. <3


Szacowane wartości odżywcze porcji marmolady z kaki i chia (2 łyżki):

kaloryka: 44 kcal
białko: 1 g
węglowodany: 8,5 g
w tym błonnik: 2,5 g
tłuszcze: 1 g
witamina A: 20%
witamina K: 20%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close