Kawowe brownie bez pieczenia z jabłkiem

Udostępnień 0

Przepis na: Kawowe brownie bez pieczenia z jabłkiem

Kawowe brownie bez pieczenia z jabłkiem

Mmmmmniam! Najgorsze zdjęcie i uśrupnięty talerz, ale przynajmniej placek pyszny :3

Czas przygotowania:  30 minut + minimum godzina chłodzenia w lodówce
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: blender

Rzadko mam ochotę i, swoją drogą, udaje mi się zrobić coś słodkiego. Z reguły placek okazuje się musem, a ciasteczka nie trzymają się kupy. No, nie mam daru do słodkiego. Na szczęście jest Ewka, która jest cukierniczym geniuszem jeśli chodzi o wegańskie placki, torty, cokolwiek na słodko. (Nadal ją namawiam by wrzucała tutaj swoje dzieła, może jeszcze trochę i się doczekamy!)

Ale, ale, tym razem to na prawdę mój przepis. Miały być daktyle w kawie i coś by przypominały może krówki, może ciasteczka. Nie lubię kawy, chyba że w deserach, i ewidentnie miałem na nią ochotę. Krówki szybko okazały się zbyt luźne i niezbyt krówkowate. Zrezygnowany dosypałem płatków owsianych z zamiarem uformowania „szyszek” ale szczęściem obok płatków leżały jabłka, ha, i mamy ni to brownie ni to jabłecznik.

Kolejną słodycz zrobię za kolejne pół roku, haha.

Przepis na: Kawowe brownie bez pieczenia z jabłkiem

Potrzebujesz:

  • kubek wody (330 ml),
  • 2 czubate łyżeczki kawy,
  • 25 suszonych daktyli (100 g),
  • 4 lekko czubate łyżki kakao (35 g),
  • 4 czubate łyżki masła orzechowego (100 g),
  • szczypta soli (jeśli masło orzechowe nie jest posolone),
  • 8 zmielonych goździków,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 2 płaskie łyżki oleju kokosowego (20 g),
  • 1 i 1/3 szklanek płatków owsianych (120 g),
  • słodkie, twarde jabłka (ja użyłem 1,5, pokrojone w drobną kostkę),
  • ewentualnie: szczypta witaminy C lub łyżka soku z cytryny by jabłka tak szybko nie ciemniały.

Przygotowanie:

Zagotuj wodę i dodaj kawy. Zostaw aż do zaparzenia na gorącej płycie. Odcedź fusy i dodaj przekrojone na połówki daktyle. Daj im jakieś 10 minut by rozmiękły. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki – rozdrobnij goździki i zmiel na masło orzechowe fistaszki, jeśli tak jak ja preferujesz półprodukty.

Odcedź kawę do połowy kubka, do reszty dodaj wszystkie składniki oprócz płatków owsianych i dokładnie zblenduj. Dodaj płatki owsiane  wymieszaj. Ciasto powinno mieć lekko zwartą konsystencję (im cieplejsze tym bardziej luźne będzie ale stężeje w lodówce!). Jeśli preferujesz grubszy spód lub więcej płatków owsianych, możesz użyć pozostałą kawę. Wyłóż formę na tartę papierem i wyłóż masę. Wstaw do lodówki na jakąś godzinę. Pokrój jabłka w kostkę (lepiej w drobniejszą niż ja to zrobiłem, łatwiej wtedy kroić cały placek) i wyłóż górę „ciasta”! Oprósz cynamonem.

Sposób podania: do przysłowiowej kawy. Ja lubię desery po obiedzie. <3


Szacowane wartości odżywcze porcji kawowego brownie bez pieczenia z jabłkiem:

kaloryka: 280 kcal
białko: 8 g
węglowodany: 38 g
w tym błonnik: 7,8 g
tłuszcze: 14 g
mangan: 62%
miedź: 46%
żelazo: 27%
magnez: 24%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close