Kakaowe trufle z wiórkami kokosowymi

Udostępnień 1

Przepis na: Kakaowe trufle z wiórkami kokosowymi

Kakaowe trufle z wiórkami kokosowymi
Jeszcze południa nie ma a połowa trufli gdzieś przepadła : )

Czas przygotowania: trochę dłużej niż czas zjadania. 30 minut moczenie daktyli + 10 minut wykonanie
Ilość trufli: 8
Stopień trudności: łatwy

Większość z nas czerpie radość! z niespodziewanych napadów na coś słodkiego. Jeśli jesteś w tej grupie – witaj w klubie i koniecznie sprawdź przepis na kakaowe trufle z wiórkami kokosowymi. Niech zachcianki na słodycze nie będą spełniane przez puste kalorie. : ) Te trufle to nasz dzisiejszy poranny eksperyment, a jako że w lodówce zalegała tahina i nie było co z nią zrobić a tęskno nam za smakiem szwedzkich kakaowych trufli otoczonych wiórkami kokosowymi jedno było pewne – będzie co jeść po porannej zupie.

Obiecuję, że jeśli lubisz rozpuszczające się w ustach kakao z nutką goryczy to ten przepis jest dla Ciebie idealnym. Tylko nie zjedz ich wszystkich podczas obtaczania w wiórkach!

Swoją drogą, czy tahina zawsze jest taka gorzka? Czy trafiłem na jakąś trefną?

Przepis na kakaowe trufle z wiórkami kokosowymi

Potrzebujesz:

  • 100 g daktyli
  • 60 g tahiny
  • 60 g zmielonego czarnego sezamu
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Przygotowanie: daktyle zalej wrzątkiem lub dla podkręcenia smaku kawą. Daj im 30 minut by dobrze wchłonęły wodę. Dodaj tahinę i zmielony w młynku do kawy czarny sezam i zblenduj całość. W osobnej misce wymieszaj dokładnie płatki owsiane z kakao i dodaj do masy, ponownie wymieszaj i uformuj mniej zgrabne kulki. Po obtoczeniu w wiórkach kokosowych nie będą już tak mocno lepić się do rąk dzięki czemu możesz nadać im wymarzone kształty.

Sposób podania: jako przekąska w przerwie od codziennej aktywności – solo, bo z pewnością nie dotrwają przyjścia przyjaciół.


Szacowane wartości odżywcze na jednego kakaowego trufla w wiórkach kokosowych:

kaloryka: 150 kcal
białko: 3,8 g
węglowodany: 15,7 g
w tym błonnik: 3,8 g
tłuszcze: 9,3 g
wapń: 12,5%
żelazo: 28,1%
miedź: 27,5%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close