Bezglutenowy makowiec z kruszonką

Udostępnień 1

Przepis na: Bezglutenowy makowiec z kruszonką

bezglutenowy makowiec z kruszonką

Gluten-free cudo na daktylach <3

Czas przygotowania: 60 minut + moczenie daktyli
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: blender, młynek, piekarnik, forma do tarty (u mnie o średnicy 21 cm)

Niektóre przepisy jak właśnie makowiec, uszka czy bigos jada się z reguły tylko raz do roku, w dni świąteczne a w pozostałą część roku jakimś dziwnym trafem się o nich nie pamięta. Może gdzieś głęboko w serduszku tkwi w nas strach przed popsuciem sobie tego wspaniałego, będącego w nas od zawsze, związanego ściśle z danym dniem w roku smaku? Pewnie coś w tym jest, ale gdy stojąc w kolejce po lody, zauważasz w kawiarni makowiec na kruchym spodzie z kruszonką już wiesz na co miałeś ochotę przez ostatnie dni, tygodnie, miesiące. Od czasu ostatnich świąt bożonarodzeniowych.

Przepis na: Bezglutenowy makowiec z kruszonką

Potrzebujesz:

Spód:

  • 30 g mąki z ciecierzycy (2 czubate łyżki)
  • 10 g mąki gryczanej (1 płaska łyżka)
  • 30 g mąki jaglanej (2 czubate łyżki)
  • 1 g sody (1/3 łyżeczki)
  • 13 g ziemniaczanej (1 czubata łyżka)
  • 36 g oleju kokosowego rafinowanego (2 czubate łyżki)
  • 60 g zblendowanych daktyli (0,5 szklanki)

Masa:

  • 55 g czarnego sezamu (7 łyżek)
  • 30 g maku (3 łyżki)
  • 100 g daktyli (1 szklanka)
  • 0,5 szklanki roślinnego mleka

Kruszonka:

  • 40 g daktyli (0,5 szklanki)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 40 g mąki owsianej (0,5 szklanki)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

bezglutenowy makowiec z kruszonką i sezamem

Przygotowanie:

Wszystkie daktyle zalać wrzątkiem minimalną ilością wody by je zakryć i odstawić do zmięknięcia. Zblendować.

Spód:

Wszystkie mąki wymieszać z sodą (jeśli nie masz tylu rodzajów w domu zawsze możesz drobno zmielić płatki owsiane i kasze – ciecierzycy lepiej nie, bo można popsuć młynek). Dodać daktyle i olej kokosowy. Zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę, delikatnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Masa makowa:

Zmiel w młynku mak i czarny sezam. Zagotuj z mlekiem i daktylami w garnku. Gdy przestygnie wylej masę na spód.

Kruszonka:

Wymieszaj wszystkie składniki, zagnieć i wrzuć na wierzch placka.

Piecz około 20 minut w temp. 180°C. Z tym, że używam minipiekarnika i czas jest mocno orientacyjny. Lepiej będzie Ci doglądać na bieżąco ciasta. : )

Sposób podania: sam się broni! Ja lubię w akopaniamencie pokrojonych owoców.


Szacowane wartości odżywcze jednego kawałka bezglutenowego makowca z kruszonką:

kaloryka: 354 kcal
białko: 7,1 g
węglowodany: 43,6 g
w tym błonnik: 7,5 g
tłuszcze: 18,9 g
miedź: 73,3%
żelazo: 39%
wapń: 18,8%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close