Wegańskie chyba włoskie klopsiki jaglane

1 Udostępnień

Przepis na: Wegańskie chyba włoskie klopsiki jaglane

Wegańske chyba włoskie klopsiki jaglane

Pyszne i proste! Jak to włoskie dania!

Czas przygotowania:  30 minut
Ilość porcji: 10 klopsów / 2 – 3 osoby
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: młynek

Od jakiegoś czasu mam, jak to się mówi, fazę na pomidory. A, że dawno już nie gościły na moim talerzu klopsiki trzeba było znaleźć rozwiązanie jak połączyć obie zachcianki w jedną.

Tak oto powstały chyba włoskie klopsiki jaglane. Chyba włoskie, bo kto to by wiedział czy Włosi szamają kaszę jaglaną i to w takiej odsłonie. Do tego bazylia, oregano i dla upartego to nawet i kolory flagi można w nich dostrzec.

O, i polane dodatkowo dobrą oliwą z oliwek. Istny włoski cud.

Przepis na: Wegańskie chyba włoskie klopsiki jaglane

Potrzebujesz:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 60 gramów (6 łyżek) zmielonych płatków owsianych
  • duża garść świeżej bazylii (ewentualnie więcej suszonej)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia

Przygotowanie: upraż kaszę w garnku, nieustannie ją mieszając na dużym ogniu. Gdy poczujesz charakterystyczny zapach prażonej kaszy, zalej ją wodą i gotuj na sypko (u mnie sprawdza się zalanie wodą centymetr ponad poziom kaszy i gotowanie na średnim ogniu). Do garnka dodaj pozostałe składniki, świeżą bazylię wcześniej szatkując a płatki owsiane mieląc w młynku. Jeśli nie masz młynka skuteczniej będzie użyć mąkę, jako, że ma ona za zadanie zlepić dobrze klopsy.

Dosól do smaku i smaż wykładając uformowane klopsiki na dobrze rozgrzaną patelnię.

Jeśli wolisz klopsiki z piekarnika, dodaj do masy łyżkę oleju i pozwól im się przyrumienić w 180°C.

Sposób podania: z porządną dawką zieleniny, kiszonkami. Warto dodać mielonego siemienia lnianego dla zrównoważenia kokosowych tłuszczów. Ketczupem i musztardą?

Wegańskie klopsiki włoskie przepis


Szacowane wartości odżywcze jednego jaglanego klopsa:

kaloryka: 150 kcal
białko: 3,2 g
węglowodany: 19,2 g
w tym błonnik: 2,5 g
tłuszcze: 6,7 g
miedź: 21,2%
żelazo: 13,6%
witamina B1: 9,5%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

1 Udostępnień

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close