Przepis na: Wegańskie chyba włoskie klopsiki jaglane
Pyszne i proste! Jak to włoskie dania!
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 10 klopsów / 2 – 3 osoby
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: młynek
Od jakiegoś czasu mam, jak to się mówi, fazę na pomidory. A, że dawno już nie gościły na moim talerzu klopsiki trzeba było znaleźć rozwiązanie jak połączyć obie zachcianki w jedną.
Tak oto powstały chyba włoskie klopsiki jaglane. Chyba włoskie, bo kto to by wiedział czy Włosi szamają kaszę jaglaną i to w takiej odsłonie. Do tego bazylia, oregano i dla upartego to nawet i kolory flagi można w nich dostrzec.
O, i polane dodatkowo dobrą oliwą z oliwek. Istny włoski cud.
Przepis na: Wegańskie chyba włoskie klopsiki jaglane
Potrzebujesz:
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 60 gramów (6 łyżek) zmielonych płatków owsianych
- duża garść świeżej bazylii (ewentualnie więcej suszonej)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- sól do smaku
- 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia
Przygotowanie: upraż kaszę w garnku, nieustannie ją mieszając na dużym ogniu. Gdy poczujesz charakterystyczny zapach prażonej kaszy, zalej ją wodą i gotuj na sypko (u mnie sprawdza się zalanie wodą centymetr ponad poziom kaszy i gotowanie na średnim ogniu). Do garnka dodaj pozostałe składniki, świeżą bazylię wcześniej szatkując a płatki owsiane mieląc w młynku. Jeśli nie masz młynka skuteczniej będzie użyć mąkę, jako, że ma ona za zadanie zlepić dobrze klopsy.
Dosól do smaku i smaż wykładając uformowane klopsiki na dobrze rozgrzaną patelnię.
Jeśli wolisz klopsiki z piekarnika, dodaj do masy łyżkę oleju i pozwól im się przyrumienić w 180°C.
Sposób podania: z porządną dawką zieleniny, kiszonkami. Warto dodać mielonego siemienia lnianego dla zrównoważenia kokosowych tłuszczów. Ketczupem i musztardą?
Szacowane wartości odżywcze jednego jaglanego klopsa:
kaloryka: 150 kcal
białko: 3,2 g
węglowodany: 19,2 g
w tym błonnik: 2,5 g
tłuszcze: 6,7 g
miedź: 21,2%
żelazo: 13,6%
witamina B1: 9,5%
A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!
Hits: 6