Wegańskie klopsiki z pasternakiem i fermentowaną kaszą

Udostępnień 0

wegańskie klopsiki

Czas przygotowania: 2 dni kiszenie kaszy + 20 minut
Ilość porcji (5 klopsików): 4
Stopień trudności: łatwy

Jedni uwielbiają w kuchni robić zdrowe słodycze, drudzy eksperymentować z orientalnymi smakami a jeszcze innym wystarczy porcja kaszy z warzywami. Ja w zasadzie należę do tej trzeciej grupy, co prawda od czasu do czasu czaruję w kuchni przygotowując szalone potrawy, ale najlepiej odnajduję się w pasztetach i klopsach, a właściwie klopsach i pasztetach, bo to te spłaszczone kuleczki kocham najbardziej – szczególnie w wersji przypominającej smakiem i aromatem tradycyjne potrawy jak ziemniaki z koperkiem czy kasza z musztardą. Ze swojskim smakiem kojarzy mi się również pasternak. Odkryłem go zupełnie przypadkowo w zeszłym roku na ryneczku i pierwszym co przyszło mi do głowy było utarcie go i dodanie razem z koperkiem do klopsów.

Właśnie za tę nutę rodzimego smaku szczególnie uwielbiam poniższy przepis. Na dodatek jest on w postaci pysznych klopsów i to rozpływających się w ustach za sprawą ukiszonej mieszanki dwóch kasz. No i najważniejsze, jest jedyną z moich potraw, którą babcia – zwolenniczka tradycyjnego jadła – zaaprobowała… i to podczas śniadania wielkanocnego w towarzystwie wszelkich kiełbas, jajek i sałatki jarzynowej! To jest dopiero pochwała od kochanej babci!

Przepis na fermentowaną kaszę

Potrzebujesz:

  • 200g kaszy jęczmiennej wiejskiej,
  • 100g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 3 ząbki czosnku (najlepiej kiełkującego),
  • 2 łyżki soli kłodawskiej lub himalajskiej,
  • dobrą wodę,
  • litrowy słoik.

Przygotowanie: niechlorowaną wodę wymieszaj z solą i zalej do pełna słoik wypełniony pozostałymi składnikami. Pozostaw niedokręcony aby pozwolić zbierającym się w procesie fermentacji gazom ulecieć i odstaw w ciepłe miejsce na minimum dwa a najlepiej cztery dni. Czosnek warto pokroić na mniejsze kawałki, by nie męczyć później blendera.

Opcja bezglutenowa: kaszę jęczmienną możesz wymienić na gryczaną paloną, jaglaną czy inne. Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej! : )

Przepis na wegańskie klopsiki z pasternakiem

Potrzebujesz:

  • kiszoną mieszankę kasz,
  • 3 małe lub 1 przerośnięty pasternak (około 500g),
  • pęczek koperku,
  • cebulkę,
  • łyżkę majeranku,
  • szczyptę: soli, pieprzu czarnego i cayenne.

Przygotowanie: przelej zawartość słoika do garnka, dodaj majeranek i ewentualnie nieco świeżej wody aby nie przypalić kaszy. Doprowadź do wrzenia i odstaw kaszę na kilka minut. Dokładnie odcedzoną kaszę zblenduj niedbale (tj. trochę ponad połowę) razem z cebulką a następnie dodaj starty na dużych oczkach pasternak, poszatkowany koperek i przyprawy. Wymieszaj i formuj klopsiki. Smaż na rafinowanym oleju kokosowym, a jeśli wolisz je upiec w piekarniku, dodaj do masy 2-3 łyżki oleju.

wegańskie klopsiki z pasternakiem propozycja podania

Sposób podania: koniecznie z porządną ilością roślinnego dobra, tj. z sałatką, surówką czy gotowanymi warzywami! Możesz usmażyć większego klopsa i wcisnąć go do burgera albo dodać olej jak w przypadku opcji z pieczonymi kotlecikami i całą masę włożyć do korytka by zajadać się pysznym pasztetem!


Szacowane wartości odżywcze na porcję (5 klopsów):

kaloryka: 443 kcal
białko: 9 g
węglowodany: 57,5 g
tłuszcze: 15 g
błonnik: 13,5 g
miedź: 51%
mangan: 64%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close