Wegański bigos świąteczny (i na Boże Narodzenie i na Wielkanoc)

Udostępnień 2

Przepis na: Wegański bigos świąteczny (i na Boże Narodzenie i na Wielkanoc)

wegański bigos świąteczny bezmięsny roślinny

Wielki BIGos :3

Czas przygotowania: 2,5 godziny + kilkukrotne ponowne zagotowywanie
Ilość porcji: zależy od zamiłowania do bigosu, ale dużo 😉
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt:

Odkąd na Święta Wielkanocne w 2016 roku zrobiłem swój pierwszy bigos nie mogłem doczekać się Bożego Narodzenia. Teraz aż wstyd mi myśleć o tym, że pierwszy bigos zrobiony był z kupnej kiszonej kapusty, niestety dlatego że nie miałem kiedy jej nastawić w rodzinnym miasteczku a transport słojów z kiszoną kaszą na klopsiki z pasternakiem na fermentowanej kaszy był wystarczającym wyzwaniem. Do teraz zastanawiam się czy byłem jedyną osobą w PKS-ie, która czuła intensywną woń rozlanej w siatce wody z kiszonki. Mniej więcej po tamtych świętach moja przygoda z fermentacją rozkwitła i w zasadzie od tamtej pory zawsze coś przerobionego przez rozmaite bakterie i drożdże można znaleźć w moim domu.

…i stało się, mój pierwszy bigos na swoim fermencie.

Przepis na: Wegański bigos świąteczny

Potrzebujesz:

  • 1 litrowy słoik kapusty kiszonej z marchewką (bez koperku),
  • ćwierć średniej główki świeżej kapusty (750 g),
  • 200 g pieczarek,
  • garść suszonych grzybów (10 g),
  • 2 czerwone cebule,
  • 0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina,
  • 1 szklanka wody,
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 6 owoców jałowca,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

Podpraż wszystkie przyprawy oraz śliwki w garnku. Następnie podsmaż drobno pokrojoną cebulę i pieczarki na łyżce oleju do smażenia. Dodaj drobno poszatkowaną świeżą kapustę, wino oraz wodę. Przykryj garnek i duś wszystko aż do miękkości kapusty. Ostatecznie dodaj pozostałe składniki i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do wystudzenia, schowaj do lodówki i ponownie zagotuj następnego dnia.

Sposób podania: do wszystkieeeego aż się nie skończy :<

Porady dotyczące przygotowania:

  • podczas kolejnego odgrzewania, podlewaj bigos winem lub wodą, zależnie od preferencji,
  • uważaj z dodawaniem soli, kapusta kiszona i sos sojowy same w sobie są dosyć słone, łatwo przeholować,
  • przesmaż bigos co najmniej kilkukrotnie przed wigilijną ucztą, wtedy wyciągniesz z niego pełnię aromatu,
  • jeśli nie przepadasz za pieczarkami możesz zastąpić je świeżymy grzybami lub większą ilością suszonych grzybów, przyjmij garść suszonych grzybów jako zamiennik 50 gramów pieczarek,
  • nadmiar bigosu możesz zamrozić,
  • jeśli ubóstwiasz grzyby, śliwki czy wino, śmiało dodaj ich więcej. Najlepiej w początkowej fazie smażenia na suchej patelni, przesmażone śliwki to jest to!

Szacowane wartości odżywcze porcji bigosu:

Bigosu nie liczymy. Zresztą w zasadzie nie ma czego. 😉


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close