Placki ziemniaczane z marchewką i słonecznikiem

Udostępnień 0

Przepis na: Placki ziemniaczane z marchewką i słonecznikiem

Placki ziemniaczane z marchewką i słonecznikiem

Delikatniejsza w smaku wersja plyndzy, jak to moja babcia je nazywa

Czas przygotowania: razem ze smażeniem około 30 minut
Ilość porcji: 3 po cztery placuchy
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: tarka, opcjonalnie: młynek

Jedna z prostszych potraw. Zawsze mnie dziwiło, że podobno naleśniki są standardem, który każdy powinien umieć zrobić. Dlaczego nie placki ziemniaczane? Przy nich wystarczy tylko trochę potrzeć i przyprawić i po robocie!

Polecam trzeć na dużych oczkach. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie zawsze tarło się na małych oczkach co było niezłym utrapieniem i często przez to wybieraliśmy coś innego na obiad. Do czasu aż ciocia Janka nie przyjechała do nas w odwiedziny i nie zdradziła, że na grubych oczkach placki ziemniaczane są równie pyszne.

Spóźnione dzięki po kilkunastu latach, ciociu!

Przepis na: Placki ziemniaczane z marchewką i słonecznikiem

Potrzebujesz:

  • 9 średnich ziemniaków (700 g przed obraniem),
  • 2 średnie marchewki (250 g przed obraniem),
  • 1 cebulka,
  • 5 łyżek ziaren słonecznika (najlepiej podprażonego),
  • 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki siemienia lnianego,
  • pieprz i sól,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Wybierz najlepiej duże ziemniaki i marchewki by tarcie było przyjemniejsze i szybsze. Obierz je i zetrzyj do jednej miski, poszatkuj cebulkę i dodaj pozostałe składniki.

Jeśli masz młynek do kawy to zmiel siemię lniane – wtedy lepiej zwiąże masa. Co nie znaczy, że siemię w całości nie da rady. Jeśli masa nie trzyma się kupy bo ziemniaki lub marchewka okazały się bardzo soczyste nic się nie bój. Dodaj odrobinę więcej mąki ziemniaczanej i/lub siemienia lnianego.

Wracając, wymieszaj ugniatając mocno całą masę. Daj jej kilka minut na związanie się. Następnie rozgrzej łyżkę oleju na patelni. Ułóż masę i uformuj z niej cienkie placki ugniatając łyżką – dzięki temu też będą się lepiej trzymać. Smaż z obu stron, dodając oleju jeśli będzie potrzebny.

Ja mam ostatnio fazę na pieprz cayenne. Śmiało dodaj go zamiast pieprzu by dać plackom trochę ognia.

Sposób podania: z surówką, kapustą kiszoną. Może owocami? Nad właściwym dodatkiem do placków ziemniaczanych od zawsze toczy się zażarty spór – cukier, kwaśna śmietana, ketchup czy nawet suche. Cóż, jak kto woli!

Dla mnie placki ziemniaczane z kwaśnej śmietany to smak dzieciństwa, obiecuję popracować nad fermentacją mleka sojowego. Kiedyś udało mi się uzyskać konsystencję śmietany na tak zwanych dzikich drożdżach. Jeszcze jakoś podkręcić jej kwaśność i może uda się opatentować, haha.


Szacowane wartości odżywcze porcji czyli 4 placków ziemniaczanych z marchewką i słonecznikiem (dałem 2 łyżki oleju na porcję; po jednej na każdą stronę):

kaloryka: 532 kcal
białko: 10,2 g
węglowodany: 65,9 g
w tym błonnik: 10,6 g
tłuszcze: 26,6 g
miedź: 69%
fosfor: 53%
mangan: 41%
potas: 31%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close