Mini gołąbki z brukselki

Udostępnień 0

Przepis na: Mini gołąbki z brukselki

mini gołąbki z brukselki

Ślinka cieknie, co nie?

Czas przygotowania:  10 minut
Ilość porcji: 3
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: garnek : )

Zastanawiam się co napisać słowem wstępu i jedyne co przychodzi mi z rana do głowy to rozkmina, dlaczego brukselka jest tak znienawidzonym warzywem? Przecież ugotowana i podsmażona smakuje tak samo jak identyczne przyrządzone liście kapusty w gołąbkach. Nawet żadnych specjalnych przypraw nie potrzeba by zjeść to wartościowe warzywko. Najgorzej jeśli ta niechęć to chore przeświadczenie z dzieciństwa, że brukselka i szpinak to największe zło na świecie. Dobrze wiesz, że zła nie brakuje i z całą pewnością nie jest nim biedna brukselka. Nie wiem, po prostu nie wiem. Spróbuj i późnej ją odrzuć, w końcu nie jadłeś jej całe lata, jak możesz wiedzieć jak smakuje? : )

Dlaczego mini gołąbki skoro to tylko brukselka w sosie pomidorowym? Cóż, lekko przypalona kapusta i gęsty aromatyczny sos pomidorowy to dla mnie smak gołąbka! Do licha z farszem, haha!

Przepis na: Mini gołąbki z brukselki

Potrzebujesz:

  • 500 g świeżej brukselki lub 450 g mrożonej,
  • 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie nierafinowany kokosowy dla smaku),
  • 2 raczej płaskie łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie, bez również wychodzą świetne!),
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina wody.

Przygotowanie:

Używając świeżą brukselkę koniecznie obetnij głąby i zerwij zewnętrzne liście, duś na oleju z dodatkiem odrobiny wody. Mrożona jest już gotowa do smażenia i nie potrzebujesz do tego wody. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć brukselkę. Daj jej 5 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając by się nie przypaliła. Dodaj koncentrat i płatki drożdżowe, wymieszaj całość i przypraw. Odparuj nadmiar wody w razie potrzeby, tak by sos gęsto obkleił brukselkę.

Sposób podania: z ziemniakami. Może z awokado, smakującym z ziemniakami jak masełko? Nie bądź taka gapa jak ja i kup do pyrek koperek. : )


Szacowane wartości odżywcze porcji mini gołąbków z brukselki:

kaloryka: 228 kcal
białko: 9,7 g
węglowodany: 18,5 g
w tym błonnik: 7,6 g
tłuszcze: 14,6 g
witamina B6: 185%
witamina B1: 170%
witamna B2: 159%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close