Chrupiące podpłomyki gryczane z koperkiem

Udostępnień 9

Przepis na: Chrupiące podpłomyki gryczane z koperkiem

Chrupiące podpłomyki gryczane z koperkiem

Pyszne chrupkie chlebki gryczane

Czas przygotowania:  40 minut + najlepiej godzina leżakowania ciasta
Ilość porcji: 5 placuszków
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: piekarnik, ewentualnie patelnia

Podpłomyki gryczane to dowód na to, że wystarczy kilka podstawowych składników by zrobić pyszne i sycące pieczywko. Pasują one do każdego rodzaju past, dżemów, smarowideł czy jak tylko nazywasz te pełne smaku cuda. Dodatek koperku akurat w tym przypadku był wynikiem zużywaniem resztek przypraw, ale dobrał się z gryką idealnie! Sprawdź koniecznie sam! W pierwszym wydaniu były widoczne na zdjęciu do przepisu na twarożek ze słonecznika i wody po ogórkach kiszonych, humorystycznie nazywany polskim hummusem.

Przepis na: Chrupiące podpłomyki gryczane z koperkiem

Potrzebujesz:

  • 200 g mąki gryczanej (nieco ponad szklankę),
  • 120 ml ciepłej wody (plus minus pół szklanki),
  • płaska łyżeczka soli,
  • płaska łyżka suszonego koperku.

Przygotowanie:

Podgrzej wodę do momentu, w którym jeszcze jest znośna dla rąk. Wymieszaj w większej misce mąkę z solą i koperkiem, dodawaj stopniowo wodę mieszając dokładnie całość. Powstałe ciasto powinno być plastyczne, nie lepiące się do dłoni i trzymające się przysłowiowej kupy. Odstaw je najlepiej na godzinę, jeśli nie masz czasu, ten krok można pominąć. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200°C. Uformuj cienkie na niecały centymetr placuszki i ułóż na raszkach. Piecz przez 20 – 25 minut.

Chrupiące podpłomyki gryczane z koperkiem z mąki

Gryczane podpłomyki przed pieczeniem

Jeśli nie masz piekarnika i zdecydujesz się na wariant z patelnią – proponuję uformować jak najcieńsze placki i trzymać je krótko na patelni by nie zrobiły się twardą skorupą. Będą strukturą przypominać twardsze nachosy.

Sposób podania: z pastami, z dipami. Z przyjaciółmi.


Szacowane wartości odżywcze jednego gryczanego podpłomyka z koperkiem:

kaloryka: 135,8 kcal,
białko: 5,2 g,
węglowodany: 28,6 g,
w tym błonnik: 4,1 g.
tłuszcze: 1,3 g.
mangan: 37%,
magnez: 26%,
witamina B6: 19%.


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 9

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close