Warzywne klopsy po azjatycku

Udostępnień 0

Przepis na: Warzywne klopsy po azjatycku

Przepyszne, mniam, lepiej spróbuj zanim zapomnisz o tym przepisie!

Czas przygotowania:  40 minut
Ilość porcji: 3 (po 3 klopsy)
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: blender

Chyba musicie się pogodzić, że wszelakie klopsy i pasztety będą na tym blogu najczęstszymi przepisami. Myślę, że to całkiem dobrze. Przechodząc na roślinną dietę to właśnie konkretów brakuje najbardziej a inspiracji na nie zawsze będzie tutaj pełno. Najłatwiej też mi przychodzi improwizacja w kuchni właśnie podczas robienia kolejnego mielonego na obiad.

Nazwanie ich azjatyckimi może i jest trochę na wyrost, ale każdy z tych składników pasował mi właśnie do tego regionu świata. A zielona fasolka szparagowa obsypana uprażonym sezamem to dla mnie azjatycki klasyk odkąd spotkałem go po raz pierwszy w azjatyckim barze na wagę.

Przepis na: Warzywne klopsy po azjatycku

Potrzebujesz:

  • 130 g kaszy jęczmiennej (niecała szklanka),
  • 70 g ryżu (1/3 szklanki),
  • 40 g sezamu (4 łyżki; najlepiej niełuskanego),
  • 200 g fasolki szparagowej zielonej,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sól i pieprz cayenne do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Nalej wody do garnka tak by była centymetr ponad kaszą i ryżem, gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Woda powinna zostać przez nie wchłonięta. Odstaw do ostygnięcia. W między czasie upraż na dobrze rozgrzanej suchej patelni ziarna sezamu. Następnie podduś zieloną fasolkę z olejem kokosowym. Odcedź. Dodaj wszystkie składniki do kaszy i ryżu. Zblenduj niedbale część z powstałej masy, tak by lepiej się kleiła. Uformuj klopsy i usmaż z obu stron – mnie wystarczyły 2 łyżki oleju łącznie na „dwa rzuty” klopsów.

Sposób podania: z czymkolwiek masz ochotę! Najlepiej z surowymi warzywami, ich nigdy dość! : )


Szacowane wartości odżywcze trzech warzywnych klopsów po azjatycku:

kaloryka: 441 kcal
białko: 10,3 g
węglowodany: 51,3 g
w tym błonnik: 10,4 g
tłuszcze: 19 g
mangan: 57%
miedź: 50%
selen: 45%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close