Wegańska lasagne z czerwoną soczewicą i płatkami drożdżowymi

Udostępnień 0

Przepis na: Wegańska lasagne z czerwoną soczewicą i płatkami drożdżowymi

Wegańska lasagne z czerwoną soczewicą i płatkami drożdżowymi

Mniamki!, tak wygląda 1 porcja!

Czas przygotowania:  30 minut + 30/40 minut w piekarniku
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: piekarnik

Lasagne jadłem raz w życiu. Chyba była pyszna, ale z tego co pamiętam to mama narzekała ile to z nią roboty. Po dzisiejszym dniu mógłbym się z nią sprzeczać, skoro okazało się, że lasagne wcale nie musi być z mnóstwem sosu bolońskiego, startym serem i pirun wie czym jeszcze. Wystarczy nagotować w garnku ryżu i soczewicy, zamieszać z innymi składnikami i mamy to!

Jeśli masz ochotę i czas, nie żałuj sobie dodatków na górę, by była bardziej reprezentatywna. Obiecuję mimo to, że moja okrojona wersja jest sama w sobie przepyszna.

A, miała być cebulka i czosnek ale się zapodziały. : ( Najwidoczniej nie chciały psuć smaku, hihi. Tak to sobie tłumaczę.

Przepis na: Wegańska lasagne z czerwoną soczewicą i płatkami drożdżowymi

Potrzebujesz:

  • 8 listków lasagne,
  • 100 g białego ryżu (pół szklanki),
  • 50 g czerwonej soczewicy (1/4 szklanki),
  • woda do gotowania,
  • 35 g migdałów (2 – 3 łyżki),
  • 8 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy,
  • 4 łyżki tejże zalewy,
  • 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 6 płaskich łyżek płatków drożdżowych,
  • 4 łyżeczki bazylii,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne (chilli),
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 lekko czubata łyżeczka soli,
  • woda do ewentualnego rozrzedzenia (całość masy powinna mieć luźną konsystencję).

Przygotowanie:

Zagotuj wodę i wrzuć do niej ryż. Po ok. 7 minutach dorzuć soczewicę czerwoną i gotuj jeszcze 3 – 4 minuty, tak by soczewica lekko zmiękła – dojdzie w piekarniku i nie będzie z farszu papki. Pamiętaj by nie solić tej wody, inaczej soczewica może w ogóle nie zmięknąć. 🙂

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: poszatkuj drobno migdały, potnij pomidory (nie odsączaj ich za bardzo z oleju). Dodaj wszystko do farszu i jeśli wyjdzie gęsty dodaj jeszcze ciepłej wody – konsystencja powinna być w miarę luźna/rzadka.

Ułóż na dnie formy listek makaronu, nałóż cienką warstwę farszu i kolejny listek. U mnie na porcję wyszły po 4 listki lasagne i po 3 warstwy farszu pomiędzy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 – 40 minut. Mojemu mini piekarnikowi zajęło to 30 minut.

Sposób podania: solo! albo z drobno poszatkowaną białą kapustą #najlepiej


Szacowane wartości odżywcze porcji wegańskiej lasagne z czerwoną soczewicą i płatkami drożdżowymi:

kaloryka: 490 kcal
białko: 14 g
węglowodany: 67 g
w tym błonnik: 4,8 g
tłuszcze: 21 g
miedź: 44%
żelazo: 28%
selen: 18%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close