Kasza gryczana z pieczoną dynią i tofu

Udostępnień 0

Przepis na: Kasza gryczana z pieczoną dynią i tofu

Kasza gryczana z pieczoną dynią i tofu

Sezon na dynię to wspaniały sezon <3

Czas przygotowania:  20 minut + 30 minut pieczenie
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: piekarnik

Dyni wszędzie pełno, lada dzień Halloweeeen – jak tu nie oszaleć na punkcie dyni? Jeśli masz dzieci albo sama kochasz dziubać w dyni by włożyć w nią świeczkę – nie marnuj miąższu i zrób sobie pyszny obiad! Całkiem szybki i łatwy. Wiem, wiem, trzeba włączyć piekarnik i to najgorsze czekanie na upieczenie się dyni, ale obiecuję – reszta idzie jak z płatka… a piekąc dynię można ogrzać się przy piekarniku lub zająć się czymś innym.

Przepis na: Kasza gryczana z pieczoną dynią i tofu

Potrzebujesz:

  • ¼ dyni piżmowej (możesz upiec całą jeśli masz większy piekarnik, przyda się do zupy dyniowej 🙂 )
  • ½ awokado,
  • kostka tofu wędzonego (lub normalnego + ¼ łyżeczki wędzonej papryki)
  • 200 gramów kaszy gryczanej prażonej,
  • 10 połówek orzechów włoskich,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka ulubionego oleju,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • sól do gotowania kaszy.

Przygotowanie:

Nic się nie martw jeśli dysponujesz inną dynią! Ja preferuję piżmową bo jest jak na dynię w miarę miękka i łatwo ją obrać – przekrój ją na pół, ustaw w pionie i tnij boki jak przy obieraniu ananasa.

Pokrój ćwierć dyni w około 1 centymetrową kostkę, wymieszaj z olejem i szczyptą soli. Rozłóż na papierze do pieczenia i wrzuć na 30 minut w 200°C, doglądając by jej nie spalić.

Kaszę ugotuj na sypko razem ze zmiażdżonym czosnkiem. W między czasie pokrój w kostkę tofu i awokado, poszatkuj orzechy. Ugotowaną kaszę odcedź i dodaj pieprz cayenne i dynię. Wymieszaj dokładnie. Ułóż na talerze i posyp pozostałymi składnikami.

Sposób podania: u mnie z surówką z papryki, ogórka i jabłka.


Szacowane wartości odżywcze porcji kaszy gryczanej z pieczoną dynią i tofu:

kaloryka: 741 kcal
białko: 29 g
węglowodany: 108 g
w tym błonnik: 23 g
tłuszcze: 29 g
miedź: 149%
mangan: 134%
selen: 41%
potas: 30%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close