Wysokobiałkowe pożywne chlebki na wyjazd

Udostępnień 15

Przepis na: Wysokobiałkowe pożywne chlebki na wyjazd

przepis alternatywa dla chleba

W małym piekarniku trzeba na dwa razy : (

Czas przygotowania: 60 – 80 minut
Ilość porcji: 4 (polecam po jednej na dzeń na osobę)
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: piekarnik, widelec

Przepis ten powstał z myślą o weekendowym wyjeździe nad morze. O alternatywnie dla chleba na wyjazd. Wiadomka, coś trzeba zjeść a ostatnią rzeczą, o której chce mi się myśleć budząc się w domku bez kuchni jest śniadanie. W końcu na wyjazdach trzeba się byczyć, się znaczy, wypoczywać.

Chlebki test przeszły dwojako. Z jednej strony miałem nadzieję, że będą przez dwa dni tak elastyczne jak po wypieczeniu, jednak już kolejnego dnia nabrały trochę wilgoci i stały się ni to chrupkie ni to miękkie. Jeszcze kolejnego zesztywniały, co nie znaczy, że były paskudne jak dwudniowa kajzerka. Z hummusem i warzywami były przepyszne, a do tego sycące!

Przepis na: Wysokobiałkowe pożywne chlebki na wyjazd

Potrzebujesz:

  • 200 g pełnoziarnistej mąki żytniej typ 2000,
  • 100 g mąki gryczanej,
  • 100 g mąki z ciecierzycy,
  • 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego, lub 4 – 5 innego oleju o wysokim punkcie dymienia,
  • niecała łyżka soli (lepiej daj mniej i przed pieczeniem dosól do smaku),
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • 1 kopiasta łyżka czosnku niedźwiedziego,
  • 160 ml (3/4 szklanki) ciepłej wody.

Przygotowanie: przesyp wszystkie suche składniki do wielkiej miski i stopniowo dodawaj wodę aż do uzyskania miękkiej i wilgotnej ale nie przyklejającej się do ręki masy. Podziel masę na 4 kulki i rozgnieć je dłońmi na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane chlebki powinny mieć grubość około 1 centymetra (śmieszna ciekawostka: czyli tyle ile 2 kratki w zeszycie). Podziurkuj go widelcem i piecz w temperaturze 180°C do zarumienienia, w minipiekarniku jakieś 30 minut.

przepis alternatywa dla chleba pożywne

Tak wyglądała moja masa. Elastyczna i nie klejąca się do dłoni. A w tle Tadziu! <3

Sposób podania: z ulubioną pastą, pomidorem, ogórkiem, jak tylko uwielbiasz swoje codzienne kanapki! Owiń w ręcznik kuchenny by dłużej zachowały świeżość.


Szacowane wartości odżywcze jednego chlebka:

kaloryka: 476 kcal
białko: 13,7 g
węglowodany: 70,7 g
w tym błonnik: 9,3 g
tłuszcze: 15,7 g
miedź: 50%
kwas foliowy: 34%
magnez: 30%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 15

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Wysokobiałkowe pożywne chlebki na wyjazd”

Close