Przepis na: Wegański pasztet z fasoli z czarnym oczkiem z kminkiem
Do pasztetu surówka i zapominamy o bożym świecie : )
Czas przygotowania: 10 minut mielenia i 40 minut na pieczenie
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: blender, piekarnik
Nigdy nie przepadałem za kminkiem. W zasadzie to go nie lubiłem. Podobno z wiekiem coraz to więcej potraw zaczyna nam smakować a może to zrządzenie losu i brak jakichkolwiek (o zgrozo przeprowadzko!) składników, które mógłbym połączyć z fasolą. Chwyciłem z nadzieją po pudełko na przyprawy i poza standardowymi dodatkami, dość nonszalancko, dorzuciłem kminku. I to w dość sporej, zdawało się, ilości 1 łyżeczki na skromne korytko do pieczenia. Cokolwiek stało za tym zuchwałym czynem jestem z siebie dumny, bo pasztet wyszedł prawdziwie idealny!
Uwaga, jeśli tak jak ja myślisz że nie lubisz kminku koniecznie sprawdź ten przepis. Idealnie współgra z innymi przyprawami a aromat jest delikatny i nie gryzie tak w podniebienie jak chleby czy suchary z kminkiem.
Przepis na: Wegański pasztet z fasoli z czarnym oczkiem z kminkiem
Potrzebujesz:
- 400 g fasoli czarne oczko (jak po mistrzowsku ugotować pisałem na o tutaj na blogu)
- 2 łyżki oleju kokosowego + trochę do posmarowania wierzchu pasztetu
- 3 łyżki błonnika witalnego
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- szczypta kurkumy
- odrobina wody
- suszona pietruszka do posypania
Przygotowanie: fasolę namocz na noc i ugotuj do miękkości (jak to najlepiej robić pisałem na blogu). Dodaj do niej pozostałe składniki i dokładnie zblenduj. Gdyby masa była sucha, dolej nieco wody i zblenduj jeszcze raz. Powinna być kleista i wilgotna. Przełóż całość do wyłożonej papierem do pieczenia formie i posmaruj na wierzchu olejem. Posyp suszoną natką pietruszki.
Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Sposób podania: z porządną porcją surowych warzyw. Świetnie współgra z dobrej jakości keczupem.
Szacowane wartości odżywcze porcji pasztetu:
kaloryka: 439 kcal
białko: 24,1 g
węglowodany: 69,6 g
w tym błonnik: 20,2 g
tłuszcze: 9,7 g
kwas foliowy: 158%
żelazo: 103%
fosfor: 61%
A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!
Hits: 72