Wegańska biała kiełbasa najlepiej smakuje z musztardą, iście wielkanocna potrawa!
Czas przygotowania: 30 – 40 minut
Ilość porcji (3 kiełbasy): 2
Stopień trudności: łatwy
Uwielbiam blendować. Wszystkie pomysły na klopsy, pasztety czy kiełbasy wychodzą z mojej głowy błyskawicznie, zanim jeszcze zdążę cokolwiek zrobić w kuchni już wiem co dorzucę do masy by była przepyszna. Z reguły są to kilkuskładnikowe, błyskawiczne przepisy z uwagi na mój wieczny brak czasu po jednej stronie szali i zamiłowanie do dobrego domowej roboty jedzenia po drugiej. Tak więc od czasu do czasu nachodzi mnie niepowstrzymana chęć na porządnie zmiksowanego strączka, a że…
…wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Wielkimi krokami zbliża się czas jajek, żuru, białej kiełbasy i rodzinnych spotkań,
w głowie zaczynają rodzić mi się pomysły na potrawy iście wielkanocne.
Jeśli nie przepadasz za rewolucyjnym podejściem w kuchni, ta wegańska biała kiełbasa jest dla Ciebie! Szybki przepis, z którym poradzi sobie nawet dziecko i tylko z 3 składników, no, może 7 licząc przyprawy, które każdy ma w domu.
Przepis na wegańską białą kiełbasę z tylko trzech składników!
Potrzebujesz:
- 200 g suchej fasoli pinto (lub drobnej białej)
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, ewentualnie zwykłej
- 1 łyżka majeranku
- Sól
- Pieprz
Opcjonalnie na obtoczenie:
- Mąka (u mnie z ciecierzycy)
- Czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie:
Fasolę namocz przez noc i ugotuj aż do miękkości w świeżej wodzie. Ugotowaną fasolę zblenduj razem z poszatkowaną cebulą, czosnkiem i przyprawami. Na talerzyku wymieszaj mąkę z ciecierzycy z czosnkiem niedźwiedzim lub innymi ulubionymi przyprawami. Zwilżonymi dłońmi uformuj kiełbaski i obtocz w mące tak by je wygładzić. Ułóż na wcześniej wyłożonej papierem blaszy. Piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku aż do zarumienienia się kiełbasek i utworzenia popękanej skórki, dzięki której będą bardziej zwarte.
Podawaj w towarzystwie musztardy, keczupu czy innych ulubionych sosów.
Porady dotyczące przygotowania:
- mąkę z ciecierzycy możesz zastąpić inną. Jednak wegańska biała kiełbasa najlepiej według mnie smakuje obtoczona mąką cieciorkową bo nie chłonie tak szybko wilgoci podczas formowania i pozwala uformować ładne kiełbaski,
- im mniej rozgotowana fasola tym lepiej będą się trzymać kupy kiełbasy a blender trudniej sobie poradzi z dokładnym zmiksowaniem. Wybór należy do Ciebie!
Szacowane wartości odżywcze na porcję (trzy kiełbasy):
kaloryczność: 384 kcal
białko: 22,5 g
węglowodany: 54,5 g
tłuszcze: 1,5 g
błonnik: 16,8 g
kwas foliowy: 135%
miedź: 104%
A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!
Hits: 26