Wegańska biała kiełbasa z jedynie trzech składników

wegańska biała kiełbasa mniamWegańska biała kiełbasa najlepiej smakuje z musztardą, iście wielkanocna potrawa!

Czas przygotowania: 30 – 40 minut
Ilość porcji (3 kiełbasy): 2
Stopień trudności: łatwy

Uwielbiam blendować. Wszystkie pomysły na klopsy, pasztety czy kiełbasy wychodzą z mojej głowy błyskawicznie, zanim jeszcze zdążę cokolwiek zrobić w kuchni już wiem co dorzucę do masy by była przepyszna. Z reguły są to kilkuskładnikowe, błyskawiczne przepisy z uwagi na mój wieczny brak czasu po jednej stronie szali i zamiłowanie do dobrego domowej roboty jedzenia po drugiej. Tak więc od czasu do czasu nachodzi mnie niepowstrzymana chęć na porządnie zmiksowanego strączka, a że…

…wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Wielkimi krokami zbliża się czas jajek, żuru, białej kiełbasy i rodzinnych spotkań,

w głowie zaczynają rodzić mi się pomysły na potrawy iście wielkanocne.

Jeśli nie przepadasz za rewolucyjnym podejściem w kuchni, ta wegańska biała kiełbasa jest dla Ciebie! Szybki przepis, z którym poradzi sobie nawet dziecko i tylko z 3 składników, no, może 7 licząc przyprawy, które każdy ma w domu.

Przepis na wegańską białą kiełbasę z tylko trzech składników!

Potrzebujesz:

  • 200 g suchej fasoli pinto (lub drobnej białej)
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, ewentualnie zwykłej
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól
  • Pieprz

Opcjonalnie na obtoczenie:

  • Mąka (u mnie z ciecierzycy)
  • Czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie:

Fasolę namocz przez noc i ugotuj aż do miękkości w świeżej wodzie. Ugotowaną fasolę zblenduj razem z poszatkowaną cebulą, czosnkiem i przyprawami. Na talerzyku wymieszaj mąkę z ciecierzycy z czosnkiem niedźwiedzim lub innymi ulubionymi przyprawami. Zwilżonymi dłońmi uformuj kiełbaski i obtocz w mące tak by je wygładzić. Ułóż na wcześniej wyłożonej papierem blaszy. Piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku aż do zarumienienia się kiełbasek i utworzenia popękanej skórki, dzięki której będą bardziej zwarte.

Podawaj w towarzystwie musztardy, keczupu czy innych ulubionych sosów.

Porady dotyczące przygotowania:

  • mąkę z ciecierzycy możesz zastąpić inną. Jednak wegańska biała kiełbasa najlepiej według mnie smakuje obtoczona mąką cieciorkową bo nie chłonie tak szybko wilgoci podczas formowania i pozwala uformować ładne kiełbaski,
  • im mniej rozgotowana fasola tym lepiej będą się trzymać kupy kiełbasy a blender trudniej sobie poradzi z dokładnym zmiksowaniem. Wybór należy do Ciebie!

Szacowane wartości odżywcze na porcję (trzy kiełbasy):

kaloryczność: 384 kcal
białko: 22,5 g
węglowodany: 54,5 g
tłuszcze: 1,5 g
błonnik: 16,8 g
kwas foliowy: 135%
miedź: 104%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close