Klopsy z brązowej soczewicy w indyjskim stylu

Udostępnień 17

Przepis na: Klopsy z brązowej soczewicy w indyjskim stylu

klopsy z brązowej soczewicy w indyjskim stylu

Aż ślinka sama leci na widok takich klopsów! : )

Czas przygotowania:  40 – 50 minut
Ilość porcji: 3 (po 3 spore klopsy)
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: piekarnik, opcjonalnie młynek

Podobno to ja w naszym małym domku jestem królem klopsów. Tego się trzymamy i jeśli mamy apetyt na klopsy czy inne pasztety to ja wkraczam do akcji, co zresztą widać po wrzuconych już przepisach. (Wiem, wiem – najwyższy czas na słodkie i więcej kiszonek…) ale tym razem Ewka zaprzeczyła samej sobie robiąc te przepyszne klopsy z iście indyjską nutką i musiałem się nimi podzielić! Aż nie mam słów, więc może ja to tylko tutaj zostawię!

Przepis na: Klopsy z brązowej soczewicy w indyjskim stylu

Potrzebujesz:

  • 200 g suchych ziaren brązowej soczewicy (o tym jak najlepiej gotować strączkowe pisałem już na blogu)
  • ½ pora,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw Tandori Masala (inne mieszanki pewnie też się sprawdzą, ja jadłem na tej i było prze!),
  • 3 łyżki sezamu najlepiej nieobłuszczonego,
  • 1,5 łyżki siemienia lnianego.
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie: ugotować brązową soczewicę, najlepiej tak by nie zaczęła się jeszcze sama przepoławiać. Odcedź i dodaj drobno pokrojonego pora, posiekany czosnek i  resztę składników. Siemię lniane i sezam najlepiej zmielić w młynku, ale jeśli nie posiadasz klopsy nadal powinny wyjść. Daj masie chwilę (5 minut) by siemię zdążyło wszystko związać i uformuj 9 klopsów wykładając je na papier do pieczenia. Piecz przez 15 – 25 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

klopsy z brązowej soczewicy w indyjskim stylu

Sposób podania: z porządną surówką. Moim ostatnim odkryciem jest dodawanie do surówek czy sałatek wody po kiszonkach. Ostatnio akurat po ogórkach kiszonych. Mniam!


Szacowane wartości odżywcze 3 klopsów z brązowej soczewicy:

kaloryka: 344 kcal
białko: 19,7 g
węglowodany: 51,2 g
w tym błonnik: 10,1 g
tłuszcze: 8,2 g
miedź: 107%
kwas foliowy: 87%
żelazo: 84%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 17

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close