Idealny puszysty hummus

Udostępnień 0

Przepis na: Idealny puszysty hummus

Idealny puszysty hummus

Chleb na własnym rocznym zakwasie i hummus? Shut up and take my money!

Czas przygotowania:  10 minut
Ilość porcji: a jak grubo smarujesz chleb?:))
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: młynek, blender

Hummus w zasadzie robiłem od początku mojej przygody z dietą roślinną. Tyłka nie urywał, tak samo jak niezliczone próby zrobienia falafeli – zawsze czegoś im brakowało, no.. nie dorównywały tym z knajp. Zamiast zastanowić się co jest nie tak i co można zmienić, zainspirować się lepszym przepisem, robiłem dalej ten sam zbity grudkowaty hummus a o falafelach zapomniałem na ament.

Aż do wyjazdu nad morze, gdzie musieliśmy żywić się sklepowym jedzeniem. Marchewki maczane w hummusie to najlepsza opcja na plażę, serio! Trochę to pewnie śmieszne, ale oświecenie przyszło ze sklepowym hummusem i jego składem. Woda. Woda królowała na drugim miejscu. Co więc, jakby dodać wody podczas mielenia hummusa? Mamy to! Puszysty, idealny hummus bez niezblendowanych kawałków ciecierzycy, delikatnie pieczący dzięki pieprzu kajeńskiemu!

A do tego, dzięki dodatkowi wody nawet słaby blender poradzi sobie z miksowaniem cieciorki! Mój marketowy już zdezelowany blender bez problemu się z nią uporał po dodaniu wody i oliwy.

Fun fact: humusa nie jemy, bo humus jest składnikiem gleby! Ale za to hummus… zawsze i wszędzie!

Przepis na: Idealny puszysty hummus

Potrzebujesz:

  • 150 g suchej cieciorki lub 300 g gotowanej (niecała szklanka suchej),
  • 120 ml wody (prawie pół szklanki),
  • 40 g ulubionego oleju (3 łyżki; ja użyłem oliwy z oliwek, olej ryżowy też się sprawdził),
  • 90 g mielonego sezamu (9 łyżek, najlepiej niełuskanego),
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • sok z połowy cytryny lub limonki (ewentualnie pół łyżeczki witaminy C w proszku),
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego,
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Jeśli dysponujesz tylko suchą cieciorką, ugotuj ją najlepiej wedle wskazówek w tym wpisie. Zmiksuj sezam w młynku na gładką pastę. Dodaj do ciecierzycy w misce wodę i olej aby łatwiej szło blendowanie. Zblenduj na aksamitną papkę i dodaj pozostałe składniki. Blenduj dalej do połączenia się wszystkich składników.

Sposób podania: na chlebie, do maczania w nim pasków papryki, ogórka, marchewki, krakersów. Czego dusza zapragnie!


Szacowane wartości odżywcze porcji idealnego puszystego hummusa (1/5 całości):

kaloryka: 295 kcal
białko: 10 g
węglowodany: 22,4 g
w tym błonnik: 5,5 g
tłuszcze: 19,1 g
miedź: 112%
żelazo: 53%
kwas foliowy: 37%
wapń: 19%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close