Pyszny burger z ciecierzycy i marchewki

Udostępnień 0

Przepis na: Burger z ciecierzycy i marchewki

burger z ciecierzycy i marchewki pyszny

Tobie też cieknie ślinka od samego patrzenia? :3

Czas przygotowania:  40 minut
Ilość porcji: 2 (kotlety wcale nie są takie duże i po dwa można spokojnie wciągnąć :))
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: blender, tarka, opcjonalnie młynek

Kiedy tak dawno nie jadłeś pieczywa, że gdy już je upieczesz zamiast posmarować je po ludzku hummusem świrujesz z jakimś burgerem i to z plastrem jabłka w środku… serwują w ogóle tak gdziekolwiek? Jeden z nielicznych burgerów jakie jadłem w dzieciństwie był właśnie tak serwowany – oprócz warzyw dorzucony był soczysty, chrupiący plaster zielonego jabłka. Musiał zrobić na mnie wrażenie, skoro pamiętam go do dzisiaj.

Wstyd się przyznać, ale bułki akurat robiłem na drożdżach stąd nie wrzucam na nie przepisu – jest ich mnóstwo w sieci. Jak w końcu trochę lepiej opanuję pieczenie na zakwasie to się pochwalę!

Przepis na: Burger z ciecierzycy i marchewki

Potrzebujesz:

  • 100 g suchej cieciorki (lub na szybko 1 puszkę)
  • 1 duża marchewka (200 g)
  • 3 łyżki kapusty kiszonej
  • 3 płaskie łyżki oleju kokosowego (jest tak gorąco, że był płynny)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 4 zmiażdżone ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie przyprawy w osobnej misce. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach a cieciorkę zmiel blenderem, nie musi być idealnie gładko. Rozgrzej w garnku 3 łyżki oleju kokosowego i podsmaż na nim przez chwilę przyprawy. (Dodając je wszystkie razem unikniesz spalenia, ja już się na błędzie nauczyłem.) Gdy wydobędziesz z nich silniejszy aromat – dodaj marchewkę, kapustę kiszoną i sos sojowy. Mieszaj tak długo aż pozbędziesz się większości wody i składniki zaczną się przyklejać do dna garnka. Odstaw garnek z gazu i dodaj cieciorkę ze zmielonym siemieniem lnianym (może być też w całości, ale cała masa może gorzej związać) i pozostaw w spokoju na co najmniej 15 minut. Idealnie byłoby wstawić do lodówki na kilka godzin, ale po 15 minutach też daje radę.

Podziel masę na cztery równe części i uformuj z nich płaskiego kotleta dociskając do blatu. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i podsmaż do zarumienienia z obu stron.

Sposób podania: w bule. Bezwzględnie z plastrami awokado, jabłka i keczupem!


Szacowane wartości odżywcze jednego kotleta burgerowego z cieciorki i marchewki:

kaloryka: 250 kcal
białko: 7,5 g
węglowodany: 23,7 g
w tym błonnik: 8,2 g
tłuszcze: 14.8 g
mangan: 40,3%
żelazo: 31,3%
kwas foliowy: 30%
fosfor: 25%


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close