Twarożek ze słonecznika i wody po kiszonych ogórkach

Udostępnień 20

Przepis na: Twarożek ze słonecznika i wody po kiszonych ogórkach

Twarożek ze słonecznika i wody po kiszonych ogórkach

Z gryczanymi podpłomykami – bomba!

Czas przygotowania:  co najmniej 4 godziny moczenia + 10 minut
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: blender, opcjonalnie młynek

Swego czasu nie lubiłem pić wody po ogórkach, a podobno jest dobrym sposobem na kaca (huh?!), a zawsze bolało mnie, wylewanie takiej ilości dobra. Idąc z duchem zero waste, a chyba bardziej za moim wewnętrznym fanem kiszonek postanowiłem użyć pewnego razu wody po ogórkach do moczenia orzechów nerkowca i dalszej ich fermentacji by były puszyste jak twaróg.

Ten przepis to okrojona i łatwiejsza wersja, ale z pewnością mogąca dorównać swojemu prekursorowi. Teraz myślę, że była to jedna z lepszych kulinarnych decyzji w moim życiu! Z tym, że przepis ewoluował i by wykorzystać proces moczenia jak najlepiej robię to z wodą a później dodaję kiszonej.

Przepis na: Twarożek ze słonecznika i wody po kiszonych ogórkach

Potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki słonecznika (80 g),
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki wody po ogórkach kiszonych,
  • opcjonalnie 4 czubate łyżeczki siemienia lnianego (20 g),
  • pieprz.

Przygotowanie:

Zalej nasiona słonecznika wodą i odstaw na co najmniej 4 godziny. Jeśli nabiorą zielonego koloru – nie przejmuj się i nie wyrzucaj słonecznika – to naturalna reakcja! Po tym czasie odlej wodę i przepłucz słonecznik na sitku pod bieżącą wodą. Zalej wodą po ogórkach (użyj połowy podanej w przepisie ilości, jeśli nie masz siemienia lnianego lub młynka by je zmielić) i zmiksuj na jednolitą pastę. W przeciwnym razie pasta będzie bardzo płynna. Opcja z siemieniem lnianym jest lepsza z punktu widzenia zdrowotnego – więcej bakterii probiotycznych i omega – 3. Popieprz do smaku.

Sposób podania: jako pasta do chleba lub dip do ulubionych warzyw pokrojonych w słupki (marchewka, seler naciowy, papryka, ogórek zwykły i kiszony, itp.).


Szacowane wartości odżywcze porcji twarożka ze słonecznika i wody po kiszonych ogórkach (z dodatkiem siemienia lnianego):

kaloryka: 287 kcal
białko: 10,1 g
węglowodany: 10,9 g
w tym błonnik: 6,2 g
tłuszcze: 24,8 g
witamina E: 94%
miedź: 94%
wtamina B1: 63%
miliony jak nie miliardy dobroczynnych bakterii, które z najmilszą chęcią zasiedlą Twoje jelita i pomogą utrzymać zdrowie, o!


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 20

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Twarożek ze słonecznika i wody po kiszonych ogórkach”

Close