Kiszona marchewka z chilli i imbirem

Udostępnień 9

Przepis na: Kiszona marchewka z chilli i imbirem

Kiszona marchewka z chilli i imbirem - zdjęcie do przepisu

Jeszcze tylko dwa… trzy dni i można szamać :3

Czas przygotowania:  20 minut
Ilość porcji: zależy od stopnia zamiłowania kiszonek!
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: słoik

Lubię kiszonki. Ogórki kiszone są ze mną od kiedy tylko pamiętam! Do tego urodziłem się w śremie a takich ogórasów na małosolne czy kiszone jak śremskie nie ma innych, podobno nawet w stolicy je sprzedajemy. Śrem królestwem kiszonych ogórów.

Kocham robić kiszonki. Najróżniejsze. Kuszą zawsze zapachem, kolorem i oczywiście smakiem! Nie inaczej jest z fermentowanymi marchewkami. W sezonie można je robić nawet z takimi samymi dodatkami co ogórki, a przez okrąglutki rok w poniższej przepysznej wersji.

Przepis na: Kiszona marchewka z chilli i imbirem

Potrzebujesz:

  • 4 średnie marchewki
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 1 papryczkę chilli
  • 400 ml wody (2 szklanki)
  • 2 płaskie łyżki soli najlepiej nieoczyszczonej i niejodowanej (20 g)
  • Mały słoik

Przygotowanie: zalej słoik i nakrętkę wrzątkiem. W czasie gdy będą się wyparzać obierz marchewki i imbir. Przetnij marchewki wzdłuż na cztery części i ewentualnie skróć je tak by mieściły się w słoiku zostawiając co najmniej dwa centymetry wolnego miejsca na górze. Imbir i chilli pokrój na paski. Odlej gorącą wodę ze słoików i ciasno upakuj warzywa.

W osobnym garnku rozpuść sól w wodzie (ja preferuję taką ze świeżo otwartej butelki by ograniczyć ilość drobnoustrojów) i zalej powstałą solanką warzywa z minimum 1 centymetrem zapasu.

Zakręć szczelnie słoik. Odstaw na talerzyku w zacienione miejsce. Potrząś delikatnie słoikiem 1 – 2 razy dziennie przez następne 3 dni, kiedy to woda powinna stać się mętna. Marchewki będą buzować, pamiętaj: tworzący się gaz to nic strasznego!

Najlepiej zrób kilka porcji! W lodówce mogą stać baaardzo długo, dopóki dopóty marchewki będą całe pod wodą.

Sposób podania: do wszystkiego co wytrawne! A może skusisz się na słodko. : )


Szacowane wartości odżywcze kawałka marchewki:

kaloryka: tyle co nic
białko: tyle co nic
węglowodany: tyle co nic
w tym błonnik: tyle co nic
tłuszcze: tyle co nic
miliony jak nie miliardy dobroczynnych bakterii, które z najmilszą chęcią zasiedlą Twoje jelita i pomogą utrzymać zdrowie, o!


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 9

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close