Kapusta kiszona z marchewką i koperkiem

Udostępnień 7

Przepis na: Kapusta kiszona z marchewką i koperkiem

kapusta kiszona z marchewką i koperkiem

Najlepsza z najlepszych!

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: zależy od stopnia zamiłowania do kiszonek!
Stopień trudności: łatwy
Sprzęt: trzy słoiki 900 ml, opcjonalnie mandolina

Co tu dużo pisać. Każdy jadł kapustę kiszoną. Każdy (?!) ją lubi w jakieś postaci.

Kapusta jest the best i tego się trzymajmy. Kisić ją można cały rok, ale z młodej kapusty wychodzi cudo.

Przepis na: Kapusta kiszona z marchewką i koperkiem

Potrzebujesz:

  • 1 mała główka kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • około 50 g soli (3 łyżki)

Przygotowanie:

Najwygodniej będzie użyć mandoliny. Jeśli jej nie masz to podzieloną na ćwiartki i pozbawioną głąba kapustę potnij na cienkie paski, marchewkę równie cienko na plastry a koperek poszatkuj. Podziel to wszystko mniej więcej na 8 porcji. Każdą porcję przesyp łyżeczką soli i ugniataj do puszczenia sporej ilości soku. Słoiki dokładnie wymyj i wyparz wrzątkiem. Ugnieć w nich kapustę do ¾ wysokości. W miarę powstawania gazów podczas fermentacji kapusta się podniesie, a zapas miejsca uchroni Cię przed wyciekiem soków. Odstaw w ciepłe, zacienione miejsce. Codziennie ugnieć kapustę pozbywając się gazów. Ja preferuję jeszcze 2 – 3 razy dziennie zamieszać słoikiem by sok obmył wystające kawałki kapusty – wtedy minimalizujesz ryzyko pojawienia się pleśni. Kiś w zakręconych słoikach przez co najmniej 3 dni. Zależnie od gustu już wtedy kapusta może być smaczna, według mnie taka jest, ale po dwóch tygodniach przechodzi wszelkie wyobrażenia!

Jeśli chodzi o sól, to najlepiej stopniowo solić i próbować każdą zmiażdżoną partię. Dla mnie punktem wyjścia jest w tym momencie dość wyraźny smak soli ale pozostawiajający nadal smaczną i jadalną kapustę. Po kilku dniach fermentacji słony smak zesłabnie i będzie w sam raz! Czyli idealna!

Sposób podania: solo prosto ze słoika, jako surówka do wytrawnego posiłku, składnik do świątecznego bigosu.


Szacowane wartości odżywcze porcji kapusty kiszonej z marchewką i koperkiem:

kaloryka: tyle co nic
białko: tyle co nic
węglowodany: tyle co nic
w tym błonnik: tyle co nic
tłuszcze: tyle co nic
miliony jak nie miliardy dobroczynnych bakterii, które z najmilszą chęcią zasiedlą Twoje jelita i pomogą utrzymać zdrowie, o!


A! Warto dzielić się pysznymi przepisami ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze “Kapusta kiszona z marchewką i koperkiem”

Close